Likwidacja parkingu, dużo zieleni, historyczne nawiązania. Wiemy, jak będzie wyglądał plac Defilad

Likwidacja parkingu, dużo zieleni, historyczne nawiązania. Wiemy, jak będzie wyglądał plac Defilad
um.warszawa.pl

Zaprezentowany we wtorek projekt placu Centralnego przewiduje całkowitą likwidację parkingu dla samochodów. Zamiast tego ma się tam pojawić dużo zieleni i przestrzeni dla warszawiaków. Jak podczas prezentacji projektu wskazali jego twórcy, chcieli uniknąć "kolejnej kamiennej pustyni". "Uważamy, że koncerty, manifestacje, targi, gry miejskie i spektakle mogą być organizowane w przestrzeni, która łączy w sobie elementy parku i placu, dlatego latem plac będzie działał jako rozległy obszar zabawy i wypoczynku. W zimie zaś jako park, którego widoki będą łagodziły mroźny krajobraz stolicy" – podkreślili członkowie A-A Collective.

 

Zdaniem prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego zwycięski projekt jest "bardzo nowatorski" i "odwołuje się do historii Warszawy, do siatki ulicy przedwojennych". "To ma być jedna z najbardziej ciekawych przestrzeni miejskich, taka, że warszawiacy będą chcieli spędzać tam czas" – podkreślił. Wskazał też, że jednym z powodów, dla których ten projekt zwyciężył, jest różnorodność wyglądu placu w zależności od pory roku. "Myślę, że to miejsce, razem z modernizowaną ścianą wschodnią – m.in. pawilonem Zodiak, to miejsce odżyje i będzie jednym z ulubionych miejsc warszawiaków do spędzania czasu" – dodał.

 

Trzaskowski powiedział też, że bardzo zależy mu "żeby plac Defilad przez najbliższe lata ulegał radykalnym przekształceniom". "Projekty zostały wybrane, teraz trzeba jeszcze wybrać firmę wykonawczą i mam nadzieję, że w przyszłym roku rozpoczną się prace" – zaznaczył. Wyraził też opinię, że "zwycięska koncepcja łączy wszystkie marzenia, które warszawiacy łączyli z tym miejscem: wielofunkcjonalność, dużo zieleni i miejsce, w którym można odetchnąć".

 

Przy wejściu na plac Centralny od strony ul. Marszałkowskiej pojawić ma się staw o powierzchni 140 metrów kwadratowych. Wyjątkowość zbiornika będzie podkreślał fakt, że oczko wodne zostanie obłożone białym marmurem w formie jednego z historycznych dziedzińców.

 

Zaprezentowany w projekcie niesymetryczny układ chodników i zieleni stanowić ma "fantomową" mapę po nieistniejącym mieście – nawierzchnie z bruku przypominają układ dawnych ulic, trawniki są obrysem po przedwojennych kamienicach. Warstwa posadzki, odwzorowująca układ parceli z 1825 r., zostanie wykonana z kostek białego granitu. Przedwojenny układ dróg i dziedzińców w tym miejscu (z 1939 r.) przypomną pasy i pola ułożone z kostki kamiennej. Brukarze wykorzystają materiał, z którego są wykonane nawierzchnie placu Defilad. Kamienna kostka przed ponownym wykorzystaniem zostanie wyczyszczona. Kształty trawników przypomną obrysy dawnych kamienic czynszowych. Linie getta warszawskiego uczytelni dodatkowo pas w nawierzchni placu, ułożony z czerwonych, wypalanych cegieł.

 

Członek pracowni A-A Collective Zygmunt Birawski wyjaśnił, że zwycięski projekt jest "przede wszystkim kolażem różnych warstw historycznych i różnych elementów architektonicznych". "Staraliśmy się połączyć przeszłość z teraźniejszością i przyszłością. Przeszłość widnieje pod postacią warstw historycznych odwzorowanych za pomocą różnego rodzaju posadzek i niskiej zieleni" – wskazał. Birawski zwrócił też uwagę na pojawiające się w projekcie elementy, które "pokazują, jak wyglądało to miejsce pod koniec XIX wieku przed II wojną światową".

 

Oprócz przestrzeni wypełnionej zielenią obok Pałacu Kultury i Nauki mają powstać budynki Muzeum Sztuki Nowoczesnej i Teatru Rozmaitości. Stanie tam też tymczasowy pawilon o konstrukcji ze stali, z falującym dachem z PCV, który ma się rozpościerać między dwoma trzonami schodów do garażu podziemnego pod placem.

 

(PAP)